De XGSPON ONU Stick met MAC SFP+ gebruiken in combinatie met Mikrotik

In de snel veranderende wereld van internetconnectiviteit en netwerkoptimalisatie staat de XGSPON ONU Stick met MAC SFP+ in de schijnwerpers als een geavanceerde oplossing, vooral wanneer het gaat om het benutten van de high-speed internetdiensten aangeboden door KPN en Delta in Nederland. Deze SFP+ module vervangt de standaard KPN of Delta ONT. Deze blogpost gaat dieper in op de details van het gebruik van deze krachtige modules met Mikrotik-apparaten, en belicht het proces van het programmeren of flashen ervan met verschillende firmware via een beheerinterface in combinatie met Mikrotik apparaten.

Overzicht van XGSPON ONU Stick met MAC SFP+

De XGSPON ONU Stick, specifiek het model P/N: XGS-ONU-25-20NI, is een industrieel-grade optische transceivermodule ontworpen voor eenvoud en efficiëntie. Het werkt op een Simplex SC/APC SMF, met een zendgolflengte van 1270nm en ontvangstgolflengte van 1577nm. De dubbele snelheidscapaciteit van 9.953G-TX/RX maakt het een robuuste keuze voor high-speed datatransmissie over een afstand tot 20km. De classificatie Class N1 zorgt ervoor dat het voldoet aan de noodzakelijke standaarden voor kwaliteit en prestatie.

Compatibiliteit met Mikrotik apparaten

Hoewel deze modules een beloftevolle oplossing bieden voor het verbeteren van netwerkprestaties, vormen ze een unieke uitdaging bij gebruik met Mikrotik-apparaten. Het probleem ontstaat door Mikrotik’s beperking, die laag 2 en laag 3 toegang tot SFP-modules uitschakelt in afwezigheid van een optische link (rx lose), waardoor het programmeren van het apparaat rechtstreeks op Mikrotik-hardware wordt belemmerd, inclusief de FBTC11 mediaconverter.

Programmeren en configuratie

Een cruciaal aspect van de implementatie van de XGSPON ONU Stick betreft het programmeren of flashen ervan met de juiste firmware om compatibiliteit en optimale prestaties met uw netwerkopstelling te verzekeren. Dit proces wordt vergemakkelijkt via een beheerinterface toegankelijk via het IP-adres 192.168.100.1. Gezien de beperkingen van Mikrotik moet de programmering echter worden uitgevoerd voordat een vezelverbinding met het netwerk van de internetprovider wordt gevestigd.

De oplossing omvat het gebruik van een niet-Mikrotik mediaconverter of switch (zoals die van TP-Link, Netgear, enz.) die laag 2/3-verkeer op de SFP-interface niet blokkeert. Dit maakt succesvolle programmering van het apparaat buiten de Mikrotik-omgeving mogelijk.

De vezellink vestigen

Eenmaal geprogrammeerd met behulp van een alternatieve mediaconverter of switch, kan de XGSPON ONU Stick worden geïntegreerd in de Mikrotik-setup. De beheerinterface van de module wordt toegankelijk zodra een vezellink met de ONT-module is gevestigd, waardoor de volledige potentie van de snelheid en efficiëntie van uw netwerk wordt ontsloten.

Aanvullende bronnen

Voor degenen die dieper willen duiken in de configuratie en programmering van deze modules, biedt de GitHub-repository op https://github.com/rssor/fs_xgspon_mod/ een schat aan informatie. Het biedt gedetailleerde begeleiding bij het installatieproces, firmware-updates en tips voor probleemoplossing om een soepele en succesvolle implementatie te waarborgen.

Conclusie

De XGSPON ONU Stick met MAC SFP+ biedt een krachtige oplossing voor het bereiken van high-speed internetconnectiviteit. Ondanks de programmeringsuitdagingen die door Mikrotik-apparaten worden opgeworpen, kan het strategisch gebruik van mediaconverters van derden voor de initiële setup de volledige capaciteiten van de module ontsluiten. Naarmate de vraag naar netwerk groeit, zijn oplossingen zoals de XGSPON ONU Stick van vitaal belang om voorop te blijven in de digitale race.

SFP+ 10G Link op KPN Netwerk